Den danske lejelov er en svær størrelse. Den vil i de fleste tvivlsspørgsmål beskytte lejer, og det gør det endnu sværere at være udlejer. Ved en boligudlejning er det derfor vigtigt at gøre sit forarbejde ordentligt. Det handler især om at være omhyggelig i udvælgelsen af lejer og udarbejdelsen af lejekontrakten.
Når en lejekontrakt skal udarbejdes, er der mange ting, som skal tages i betragtning. For en boligret kan tilsidesætte en aftale, hvis ikke den er indskrevet korrekt i lejekontrakten i henhold til lejeloven. Også selvom at der står i lejekontrakten, at både udlejer og lejer er enige.
Tidsbegrænsningen af en lejeperiode er en af de dimensioner ved en boligudlejning, som der oftest opstår spørgsmål om. I forhold til tidsbegrænsning forveksler mange reglerne for fremleje med reglerne for boligudlejning. Et fremlejeforhold må kun vare to år. Det er kendt som 2-årsreglen. Dette har dog intet at gøre med en boligudlejning, hvor en ejer af en bolig ønsker at udleje til en lejer. Så længe at der foreligger en saglig begrundelse må en ejer udleje sin bolig lige så lang tid, denne ønsker.
Regler for tidsbegrænset leje
En tidsbegrænsning skal altid anføres i lejekontrakten, som bør underskrives inden, at lejer flytter ind i boligen. For at kunne tidsbegrænse en boligudlejning er det nødvendigt med en gyldig grund. Lejeloven nævner selv nogle få eksempler. Eksempelvis er udstationering en saglig begrundelse. En anden gyldig grund er tab af salg i det nuværende marked. Hver gang er der dog tale om en individuel vurdering af sagens karakter.
Når en boligudlejningen er angivet som tidsbegrænset, betyder det, at boligudlejningen ophører ved periodens udløb uden opsigelse. Derudover er lejekontrakten som udgangspunkt uopsigelig for begge parter med mindre, at andet er anført i lejekontrakten.
Det er også vigtigt at notere sig, at du som udlejer opgiver retten til at smide lejer ud i henhold til tidsbegrænsningen, hvis du velvidende lader lejer bliver boende mere end måned efter lejekontraktens udløb. I det tilfælde tilsidesættes tidsbegrænsningen, der er anført i lejekontrakten og i stedet gælder lejelovens regler for en tidsubegrænset leje.
Regler for tidsubegrænset leje
Hvis lejeaftalen er indgået for en tidsubegrænset periode, så er det som udgangspunkt ikke muligt for udlejer at opsige lejer. Der er dog visse undtagelser for reglerne omkring boligudlejning. Eksempelvis kan udlejer opsige lejer, hvis boligen misligholdes. Det kan være, hvis lejer ikke betaler husleje i en længere periode. I dette tilfælde skal lejer dog først modtage et skriftligt påkrav med en dertilhørende frist på 14 dage til at betale. I påkravet kan udlejer anføre, at han har ret til at opsige lejer i tilfælde af manglende betaling. En misligholdelse kan også være, hvis lejer tilsidesætter husordenen i ejendommen til ulempe for beboerne og ejendommen. Først skal lejer dog modtage en påmindelse om at ændre opførsel. Først derefter kan lejer opsiges uden videre varsel.
Når du udlejer din bolig på tidsubegrænset periode er det, som eksemplerne viser, svært at opsige en lejer i. Ønsker du at udleje i en tidsubegrænset periode, er det derfor en god ide at lægge en stor indsats i udvælgelsen af din lejer.
Vælg den rigtige lejer
Når du skal udvælge den rigtige lejer, handler det om at tænke hele vejen rundt om lejer og dennes situation. Det er en god ide at mødes med personen så tidligt som muligt, og det er vigtigt ikke at være bange for at spørge ind. Spørg til den potentielle lejers arbejde. Forhør dig om familiesituationen, og hvor denne person ser sig selv om fem år. Bed om at se CV og kontoudtog. Hvis lejer medbringer dette, er det også et tegn på, at denne mener det seriøst. Tag dig god til og snak med flere kandidater, så du er helt sikker på, at du finder den rigtige lejer, der passer lige ind i din bolig. Lejeren er en meget vig del af det at få en sikker boligudlejning.
Be First to Comment