Du kender det sikkert kun alt for godt. Du står i badet og opdager pludselig, at afløbet ikke rigtig virker mere. Eller måske har du et tilstoppet afløb i køkkenvasken, som er begyndt at lugte rigtig træls.
Årsagerne til, at et afløb stopper til, kan være mange. Varmt fedt fra stegepanden, madrester fra tallerkener, lange hår og sæbe kan klumpe sammen nede i afløbsrøret, så vandet ikke kan løbe forbi. Desuden bruger vi efterhånden mindre vand, fordi vi har fået installeret sparevandhaner rundt omkring i vores huse. Det betyder, at vandrørene ikke bliver skyllet rene, men at fedt og madrester i stedet samler sig i vandlåsen. Resultatet er et tilstoppet afløb.
Gode vaner som skåner din kloak
Den gode nyhed er, at du normalt kan undgå problemer med afløbet, hvis du bare tillægger dig nogle gode vaner:
- Smid madrester i affaldsposen i stedet for at skylle dem ud. Mange nye håndvaske har endda en lille si, som samler madrester i stedet for at lade dem løbe ud i kloakken, så det kan næsten ikke blive nemmere.
- Hæld flydende fedt fra stegepanden i en tom mælkekarton – aldrig ned i afløbet. Mælkekartonen smider du ud sammen med resten af dit affald.
- Fjern hår fra brusekabinens gulvafløb, når du har været i bad
- Smid aldrig affald i toilettet
- Aflever kemiske stoffer og maling på genbrugsstationen i stedet for at skylle dem ud i afløbet. De kan i værste fald tære rørene.
- Undgå så vidt muligt at bruge afløbsrens. Godt nok kan det løsne propper i rørene, men det er skrappe midler, som tærer rørene. Som altid er det bedre at forebygge ved at tænke over, hvad du skylder ud i din kloak.
- Hæld kogende vand i dit afløb en gang om ugen.
Kogende vand renser afløbsrørene
Vil du gerne forebygge, at dit afløb stopper til? Så er det en god idé at skylle dem gennem med kogende vand i ny og næ. Det er et gammelt husmortrick, som er meget sundere for både dit afløb og miljøet end kemiske midler som afløbsrens og kaustisk soda.
Det kogende vand opløser de fedtede belægninger, som lægger sig på indersiden af afløbsrørene og skyller det med ud i kloakken. På den måde kan du forebygge, at dit afløb stopper til. Som en ekstra bonus dræber det varme vand også de bakterier, som er med til at give dårlig lugt i et afløb.
Du kan med fordel rengøre din køkkenvask og afløb med kogende vand en gang om ugen. Bare kog 2 kedler vand og hæld dem ned i afløbet lige så snart, at vandet er holdt op med at koge.
Hvis du gerne vil være helt sikker på, at dit afløb bliver ordentligt rent, kan du skure det med en børste så langt ned, som du kan nå. Bare pas på, at du ikke brænder dig, for din håndvask bliver brændende varm, når du hælder kogende vand ned i den.
Få hul igennem et stoppet afløb
Er du så uheldig, at dit afløb er stoppet til, kan du for det meste fjerne proppen ved hjælp af en svupper. Sidder det stoppede afløb i din køkkenvask, er fremgangsmåden som følger:
- Fyld vasken halvt op med vand
- Sæt svupperen over afløbet
- Begynd at pumpe op og ned – husk at lægge kræfter i
En svupper virker ved, at man skaber et undertryk i afløbsrøret, så proppen bliver suget ud. Derfor er det vigtigt, at du hælder vand i vasken først, for vandet hjælper med at gøre forbindelsen mellem afløbet og svupperen helt tæt, så det er nemmere at lave undertryk.
Kan du ikke fjerne proppen med en svupper, kan du blive nødt til at skille vandlåsen ad. Det er den bøjning i røret, som du kan se under håndvasken. Den er ret nem at skille ad – bare husk at sæt en balje under, for den vil være fyldt med vand. Du skal ganske enkelt løsne de bånd, som holder vandlåsen sammen med afløbsrøret. Rens låsen, skyld den igennem, og sæt den på plads igen.
Kan du stadig ikke få dit afløb til at fungere, kan problemet gemme sig længere nede. Er det tilfældet, bør du ringe til en VVS’er, som også autoriseret kloakmester. Han er nemlig uddannet til at finde og løse problemet med din kloak.
Be First to Comment