I denne artikel vil jeg gerne kigge nærmere på, hvorfor så mange mennesker i den moderne verden vælger at blive ansat som konsulent i stedet for i et fast lønmodtagerjob. Det er en spændende tendens og én der kræver at man beskæftiger sig med årsager til den.
Hvad er en konsulent?
En konsulent er typisk en professionel, der er specialiseret indenfor et bestemt område af hans eller hendes fag. Det kan være indenfor IT, ledelse, HR, eller noget helt fjerde. Der er efterhånden konsulenter indenfor de fleste fag, men naturligvis er der enkelte der dominerer konsulentbranchen. For at blive konsulent, skal du være specialiseret og rigtig god til den bestemte ting, du laver.
Som konsulent er du ikke ansat i en bestemt virksomhed eller organisation, men bliver hyret ind i kortere eller længere perioder af tid hos forskellige virksomheder, der har behov for hjælp til lige netop det du er god til, men som ikke har behov for at ansætte en person fast til det.
Nogle konsulenter arbejder alene som selvstændige, mens andre er ansatte i større konsulenthuse, hvorved de slipper for selv at stå for marketing, salg, administration osv.
Søgen efter frihed
Én af de typiske årsager man hører fra folk, der har valgt et konsulent job frem for et job som fast lønmodtager handler om frihed. Den type menneske der typisk trives med et konsulent job er ham eller hende, der ikke bryder sig om alt for faste rammer; ikke bryder sig om at løse de samme opgaver for de samme mennesker i årevis, men i stedet nyder hele tiden at få nye udfordringer og nye problemstillinger at forholde sig til.
Samfundet i dag – både på arbejdsmarkedet og i verden i det hele taget – har ændret sig meget væk fra det traditionelle, hvor alle mennesker gør de samme ting på de samme måder. Alle går ikke længere på arbejde fra 8-16 og passer faste jobs. Lige som at familieformer f.eks. ændrer sig drastisk, så gør arbejdsformerne det også, og det er noget man dels kan se på hvor mange der siger deres faste jobs op for at blive freelancere eller for at tage et konsulent job. Det er en rigtig spændende udvikling, hvis du spørger mig.
Det kræver mod og selvstændighed
At skifte fra lønmodtager til et konsulent job kræver en del af ham eller hende der tager det store spring. Dels kræver det mod at skifte fra noget fast og forholdsvist sikkert, til noget mere frit og også mere usikkert. Alle forandringer er svære, men har man modet til dette spring, så har man sikkert også evnen til at bliver en succesfuld konsulent.
Det kræver også både selvstændighed og selvsikkerhed at arbejde som konsulent. Man skal klare meget selv og være så godt som selvkørende. Også selvom man er ansat i et konsulenthus. Samtidig er forventningerne til én høje, hver gang man kommer ud til en ny kunde, der har betalt mange penge for at man skal hjælpe dem med deres problem eller løse deres opgaver. Man skal bare præstere hver dag, når man er konsulent og dette kræver en selvsikkerhed som ikke alle besidder. Både fagligt og personligt.
Til sidst kræver det også selvdisciplin at arbejde som konsulent. Man skal kunne håndtere sin frihed og ikke falde af på den, selvom der ikke er nogen der checker om man møder kl 8 og går kl 16. Ofte arbejder konsulenter mere end fastansatte, det er bare ikke altid på de samme tidspunkter.
Hvis du har fået lyst til at vide mere eller måske kigge efter et konsulent job, kan du kontakte et af de mange konsulentfirmaer eller se nærmere i en jobdatabase på nettet som f.eks. Jobzonen.
Be First to Comment