Hvis du som mange andre mennesker, søger på nettet efter muligheder for at låne penge online, så har du uden tvivl opdaget at markedet har en cowboyagtig fornemmelse over sig. Det er ikke nogen hemmelighed at der er mange penge i at formidle lån og i at formidle låneformidlere, faktisk også. Derfor bliver man som nybegynder på lånemarkedet meget nemt forvirret i bedste fald, og i værste fald vildledt eller decideret snydt. Det vil vi med denne artikel gerne råde lidt bod på.
Banklån eller online forbrugslån?
Først skal du tage stilling til om du vil låne pengene i banken eller hos en online låneformidler. Der er fordele og ulemper ved begge dele. Det der taler mest for at bruge din egen bank er at de oftest har en noget bedre rente og at du kan få personige rådgivning. Desuden låner de dig kun penge, hvis de vurderer at din økonomi er stærk nok til at låne penge og klare de efterfølgende afdrag. Du undgår med andre ord de farligste fælder. Omvendt er der mange der ikke bryder sig om at skulle ned og sidde foran en bankrådgiver og forklare eller forsvare hvad pengene skal bruges til. Her er online-lånene mere smarte, da der ikke bliver stille den slags spørgsmål, og da alting foregår bag din egen skærm. Til gengæld er det oftest dyrere at låne online end at låne i banken. Men ikke altid. Man kan forsigtigt konkludere, at en betydelig del af de mennesker, der låner penge på nettet, er folk, der ikke kan låne i deres bank af den ene eller den anden årsag. Det kan dog også være mennesker, der blot har brug for et lille lån i kort tid, og dermed har større glæde af et kviklån/mikrolån end af et decideret banklån.
Hvad koster det at låne penge? (ÅOP)
Når du sammenligner priser på forbrugslån så er der kun én faktor du skal være opmærksom på: ÅOP. ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent og er en måleenhed, som er blevet lovmæssigt pålagt lånefirmaerne at bruge i deres markedsføring af lån. Dette skete fordi det før var for uigennemskueligt at regne ud, hvad et lån egentlig kostede med renter og diverse gebyrer og startomkostninger. Det gjorde det også så godt os umuligt at sammenligne låneudbydere og lån. ÅOP tager alle udgifter med i beregningen.
Hvad sker der hvis jeg ikke kan betale tilbage?
Det første vi gerne vil sige er, at du aldrig, aldrig, aldrig skal låne penge, du ikke forventer at have mulighed for at betale tilbage. Lån aldrig penge for at betale andre lån ud. Ikke medmindre det er et decideret samlelån, du optager. Start processen med at lægge et grundigt privatbudget – eller opdater det, hvis du allerede har ét. Sørg for at du har luft nok i budgettet til at betale afdragene tilbage hver måned i resten af lånets løbetid.
Der kan jo desværre ske uforudsete hændelser, der gør at du pludselig står uden penge og uden mulighed for at opfylde dine forpligtelser som debitor. Her er det vigtigt at du med det samme tager kontakt til kreditor – altså lånefirmaet – og fortæller dem om hvad der er sket, så I kan lave en fælles aftale om, hvordan de skal få deres penge retur. Undlader du blot at betale uden et ord, bliver det meget, meget dyrere for dig. Der løber store rykkergebyr, inkassoomkostninger og retsgebyrer oveni, hvis du lader det køre helt ud. Du bliver også registreret som dårlig betaler i RKI-registeret, hvilket betyder at du ikke længere har mulighed for at låne eller købe på kredit.
Går det helt galt for dig, og du pludselig står med en stor gæld, du ikke kan overskue, kunne det være en god mulighed at kigge nærmere på professionel gældsrådgivning.
Be First to Comment