Viden om vin

Folk der interesserer sig for vin og sætter stor pris på smagning og nydelse af vin stiller gerne nye spørgsmål hele tiden, da vin er en større videnskab hvor man hele tiden kan blive klogere og mere vidende.

I denne tid er vinproducenterne begyndt at lave flasker med skruelåg. Der stiller sig hurtigt et spørgsmål om hvorfor blandt vindrikkerne og det er såre simpelt, nemlig at der i mange år har været problemer med en dårlig bismag der er blevet lokaliseret til den i mange år brugte korkprop. Proppen i toppen af vinflasken har i mange år været et nærmest uløseligt problem. Kvalitetskontrol af vine har været foretaget i stor stil i mange år, men man har aldrig kunne komme problemet til livs hvor stadig 2-3% af korkproppen laver en ikke så lækker bismag til den ellers gode vin. Producenterne har prøvet med plastpropper af mange arter, men jf. undersøgelser har det vist sig at skruelåget var den bedste måde at undgå 100% af bismagen fra korkproppen.

Det næste spørgsmål der stiller sig omkring proppen er hvorvidt at vinen modner lige så godt, når der ikke er korkproppen på, men et skruelåg i stedet. Ifølge de undersøgelser der allerede er lavet, er der ikke bevist nogen forskel, dog mangler der stadig gode prøver fra de længerevarende modnende vine, der har modningstid på op til 20 år, som ikke er kommet gennem undersøgelsen endnu.

Det at vinbranchen ikke skal modtage klager over korksmag i vinen må siges at være den største udvikling i vinbranchen i mange år, og er i særdeleshed en sejr både for vinproducenter og vinhandlere i hele verden.

Den pris man betaler er lidt af det specielle ved at trække en vin op. Det har gerne lidt romantiske sammenhænge at trække en vin op med en korkprop-åbner og der forsvinder lidt af charmen ved at åbne en flaske vin. Til gengæld får man en vin der i mange tilfælde smager bedre og det må alligevel når alt kommer til alt være det der betyder mest.

En anden ting der er lidt ærgerligt ved korkproppens udtog er de mange arbejdspladser det koster især i Portugal, som har været der hovedandelen af propper blev lavet. Derudover har der været bevist en smule bedre miljømæssige forhold ved at opretholde korkproppen som materiale.

Skruelåg havde sin spæde start i New Zealand, hvor vinproducenter begyndte at eksperimentere med at bruge skruelåg i stedet for korkpropper. I dag er det udbredt over hele verden og ikke kun i de billige vine – hvor skruelåget hver dag vinder større markedsandele i forhold til korkproppen.

Iltningen af vin er endnu et større spørgsmål der stiller sig hos mange vindrikkere. Spørgsmålet er hvorfor vin har godt af lidt iltning, og det vil vi her finde ud af. Når der bliver tilført ilt til vinen bliver de duft og smagsmæssige elementer i vinen folder sig ud og tanninerne bliver mere afrundede – dette sker når vinen bliver iltet.

Det kan ske ved hjælp af en dekantering eller ved blot af slynge vinen kraftigt rundt i glasset uden dog det skvulper over selvfølgelig. Man kan også lade vinen stå i 4-5 minutter i glasset før man drikker den og der er en stor forskel at opleve i smagen. Dette synes vi du burde  prøve og med det samme opleve en lækker forskel. Hvis man tænker hvidvin kontra rødvin, så har hvidvinen ikke brug for nær den iltning som rødvinen har og derfor kan du med fordel praktisere dette tip på dine rødvine og drikke hvidvine uden.

Du finder alle vine og mange flere guldkorn omkring vin på Bichels hjemmeside som også fungerer som en shop, med gode priser på din vin! Se den her http://www.bichel.dk

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *