Vigtigheden af bilsyn
Hvert andet år skal din bil igennem et bilsyn. Hvis du besidder en fabriksny bil, skal den dog først synes efter 4 år. Bilsyn kan virke som et område, der bare er blevet opfundet, for at irritere de danske billister – selvom det bestemt ikke er. Bilsynet er blevet udarbejdet og skabt, med henblik på at skabe sikkerhed for både dig som bilist og dine medbilister. Når man gennemgår et bilsyn bliver din bils funktionalitet tjekket, så alt fungerer, som det skal. Dette inkluderer bl.a. ens lygter, støddæmpere, bremser og mængden af kulilte, samt røg, der udledes fra bilen.
De fleste billister ønsker selvfølgelig, at blive godkendt ved første bilsyn – det er dog langt fra tilfældet. Når man dumper et bilsyn kommer der naturligt nogle afgifter, som man kunne have undgået. Hvis der findes alvorlige fejl og mangler på ens bil, så kan det føre til dyre værkstedsregninger. Hertil kan omsynet kan betegnes som en anden form for udgift og man kan være nødsaget til, at undvære sin bil i en lang periode.
I dagens Danmark kan man heldigvis få hjælp fra en række sider, i forhold til bilsyn. Tjekbilsyn.dk har eksempelvis samlet data og synssrapporter fra alle godkendte danske synshaller. Siden giver mulighed for at sammenligne de danske synshaller og det har bl.a. vist at der er stor forskel på godkendelseskvotienterne hos de enkelte synshaller. Det er derfor vigtigt at have styr på netop de godkendelseskvotienter, der finder sted hos den synshal, du ønsker at blive synet hos. Med et enkelt klik på tjekbilsyn kan du hurtigt finde ud af, hvilken synshal der passer bedst til dig og øge chancerne for at blive godkendt ved første syn.
Bilsyn processen
Det er ikke kun personbilen, som skal igennem et syn, men alle former for motorkøretøjer. Det gælder både motorcykler, lastbiler, ambulancer og trailere. Når du har et indregistreret køretøj, så bliver du automatisk mindet om, hvornår det pågældende køretøj skal synes. Fra den dag du bliver indkaldt til syn, har du 8 uger til at få køretøjet godkendt. Hvis du ikke gør det indenfor de 8 uger, bliver du pålagt bestemte bøder.
Derfor er det smart allerede nu, at lede efter en synshal og undersøge den, med henblik på et fremtidigt syn. På denne måde sikrer du dig, at have en aftale på plads i god tid og have styr på den valgte synhals godkendelseskvotienter. Oftest vil der være lang ventetid hos de mest populære og eftertragtede synshaller og derfor vil en tidlig aftale igen gøre gavn, da du har mulighed for at planlægge dit omsyn, i tilfælde af at du dumper til det første syn.
Det er dig selv der bestemmer, hvem din bil skal synes af. Det skal dog alligevel være en godkendt synsvirksomhed og udføres af en synsassistent, som er uddannet mekaniker. Synes tager omkring 20 minutter, hvor der undersøges for tæring og slitage ved de vigtigste dele i bilen. Herudover bliver der undersøgt om alle bilens områder fungerer, som de burde – det gælder både lygter, bremser, dæk mm.
Nye regler
D. 20 Maj 2018 indtrådte et EU-direktiv, som kan skabe problemer for de danske billisters færden i synshaller. Et hav af danske biler skal til omsyn i denne periode og du kan meget vel være den næste, hvis du ikke har styr på det nye bilsynreglement. Cirka en tredjedel flere biler skal til omsyn og de nye regler estimeres til at medføre mere end 80.000 ekstra omsyn om året.
Der er kommet nogle bestemte regler, som du skal have særlig fokus på. Et bremselys ude af drift, resultere nu i et kørselsforbud. Mønsterdybden på ens dæk må nu kun være under 1,6 millimeter, hvis dette ikke overholdes, så skal man til omsyn. Utætte udstødningsrør er også lig med et omsyn. Sidst men ikke mindst er skævbremsningen gået fra 20% til 30%. De nævnte regler er nogle af de vigtigste, men husk at tjekke op på resten, så du undgår at dumpe, på grund af en enkelt ny regel du ikke kendte til.
Be First to Comment