Går du og dagdrømmer om et nyt fritidshus? Hvis ja, er det sikkert ikke en ny drøm, men én du har haft et godt stykke tid. At bygge et nyt fritidshus er nemlig en stor beslutning, som kræver mange overvejelser før man for alvor tager hul på projektet. Derfor kan du med fordel læse de 5 råd, der bliver givet her.
1/ Hvornår vil du tage fritidshuset i brug?
At bygge et fritidshus er tidskrævende. Det kræver både din egen tid, men naturligvis også tid at bygge huset. Der er en masse papirarbejde inden byggeriet kan begynde, men hvis du vælger et etableret byggefirma, tager de sig ofte af alt vedrørende byggesagen. Lige fra kontakten til myndigheder til klarmelding af det færdige byggeri. Det gør processen hurtigere da byggefirmaerne har prøvet det mange gang før og ved nøjagtigt hvordan tingene skal gribes an.
Planlæg dit projekt i god tid og ta’ hul på dialogen med byggefirmaet allerede nu.
2/ Hvordan skal huset se ud?
Skal fritidshuset have den klassiske arkitektur, som man ser i det danske sommerhuslandskab? Eller skal det have et mere moderne udseende? Mulighederne er mange og der er mange om udbuddet.
Når du kigger på husets arkitektur, bør du kigge efter symmetrien i huset, materialer og lysindfaldet. Et hus med god symmetri giver ro og et harmonisk udtryk. Det vil du sætte pris på, når sidder ude i haven og kigget på huset. Det samme gælder materialerne. De giver huset dets finish og samler huset i sit endelige udtryk.
Et fritidshus med det rigtige lysindfald, giver mange skønne timer indendørs. Hvis huset er placeret rigtigt på grunden og arkitekturen gennemtænkt, vil du opleve at ude- og inde miljø flyder harmonisk sammen.
At vælge det helt rigtige fritidshus kan være en svær beslutning for nogle – for andre er der slet ingen tvivl. Begge dele er helt naturligt.
3/ Fritidshusets plantegning
Det er vigtigt at huset plantegning supplerer arkitekturen og tager udgangspunkt i det funktionelle. I fritidshuse er der ofte ikke behov for store værelser, men der imod en stue og et køkken, der spiller sammen. Om der skal være et eller to toiletter, 3 eller 2 værelser er en behovsafdækning som byggerådgiveren kan være med til at afdække.
Arkitekturen hos de erfarne byggefirmaer, har ofte en yderst velindrettet planløsning, hvor der ikke er spildt nogle kvadratmeter.
4/ Energirigtige fritidshuse
Et fritidshus er i dag ikke kun et hus der bruges i de varme sommermåneder, men gerne året rundt. Derfor bør du vælger et fritidshus der er velisoleret og tæt. Det giver dig en forøget komfort i de kolde måneder. Langt de fleste tilbyder i dag fritidshuse som er godt isoleret, så det du bør kigge efter er fx om det er 2- eller 3-lags lavenergi vinduer. Og selvfølgelig mængden af isolering der er kommet i huset.
Med energirigtige løsninger, bør du naturligvis også kigge på, hvilke energimærkninger der tilbydes på hvidevarer.
5/ Udstyr og tilvalg
Det er ofte her det bliver svært at skelne mellem de forskellige byggefirmaer. Det nemmeste er ganske enkelt at spørge en byggerådgiver i det firma, man påtænker at benytte. Ofte vil de konkurrerende firmaer udtale sig om sine konkurrenter, uden egentlig af vide hvordan tingene hænger sammen andre steder. Det giver dig som forbruger, ikke mulighed for at sammenligne på et korrekt grundlag. Så ta’ fat i de forskellige byggefirmaer og stil det samme spørgsmål. Kun på den måde, får du det rigtige svar.
Det skal dog siges at nogle fritidshusproducenter har en ganske udførlig oversigt på deres hjemmeside eller i deres salgsmaterialer.
Konklusion
At bygge et nyt fritidshus er en længere og ressourcekrævende proces. Så start i god tid og ta’ byggerådgiverne med på råd tidligt i forløbet. Langt de fleste fritidshusproducenter har en god hjemmeside, hvor du kan finde priser, plantegninger, billeder og en masse anden inspiration.
Byg et velindrettet og godt isoleret fritidshus – så er du på rette vej.
Be First to Comment