At tage beslutningen om at bygge et nyt sommerhus, er faktisk ikke så svær som man skulle tro. Det er dog noget sværere at finde den grund man vil bygge på og måske endnu mere sværere at vælge det sommerhus man vil have. Der er mange aspekter man overvejer i processen; er grunden stor nok, er den for stor – man skal jo også holde den. Ligger sommerhusgrunden der hvor man gerne vil tilbringe en stor del af sin fritid og hvordan er området. Der er selvfølgelig også mange overvejelse omkring selve huset. Hvor stort skal det være og hvordan skal det se ud. Hvilke krav skal det leve op til, og kan det leve op til dine krav og ønsker. Skal sommerhuset kun være dit eller vil du udleje det. Og hvordan er reglerne omkring finansiering.
Den perfekte sommerhusgrund
At ens sommerhus er tæt på vandet, ligger naturligvis højt på de flestes ønskeliste. Jo tættere på vandet, des højere er prisen også ofte for grunden. Der kan være mange penge i forskel, fra grundene i første række og bare et par række bagud – hvilket også skal indgå i dine overvejelser. Der er også nyere udstykninger med billige sommerhusgrunde, hvor grundene typisk ligger i naturskønne områder – dog lidt mere tilbage trukket fra vandet. Grunden pris og størrelse har ofte stor betydning, for hvor meget du må og kan bygge.
Der kan også være lokalplaner som giver visse restriktioner i forhold til opførelse af nye sommerhuse. Det kan være alt fra farven på huset, til tagets konstruktion. Disse forhold bør du også være bekendt med inden du træffer dit valg.
Hvad koster det at bygge et sommerhus
Her er der desværre ingen endegyldige svar. Priserne varierer fra grund til grund og der er næsten ikke to helt ens projekter. Jordens beskaffenhed kan også have indflydelse på prisen. Skal der fx ekstra fundering til, eller skal terrænet hæves. Der er nogen ubekendte ved alle byggeri, som helt sikkert skal være afklaret inden byggeriet igangsættes.
Der er pr. 1 maj 2017 vedtaget en ny lov omkring lån til sommerhuse. Tidligere kunne man optage 60% af boligens værdi som realkreditlån. Dette er nu ændre til 75%, hvilket betyder en stor del hvis du er på udkig efter et dyrere sommerhus.
En anden mulighed for medfinansiering er udlejning af sommerhuset. Udlejningsmarkedet har fra 2015 til 2017 været ramt af en stigning i udlejning, i sådan en grad at der faktisk har manglet sommerhuse til udlejning. Hvis du vil udleje dit sommerhus, kan det være en rigtig god ide at få lavet et udlejningsbudget. Det hjælper dig med at få et overblik over sommerhusets indtægtsmuligheder, som i sidste ende kan medfinansiere købet af sommerhuset.
Byg det sommerhus der passer til dig
Denne del af et byggeprojekt, er uden tvivl den mest spændende. Men det er også den der kræver mest af dig. Du skal nemlig til at tage en masse beslutninger, nogle større end andre. Det er nu du skal finde ud af om du vil have en moderne arkitektur eller en klassisk. Det kan selvfølgelig også være en kombination af begge. Vigtigst af alt er dog at du tager højde for brugen af huset.
Planløsningen i sommerhuset skal helst være så funktionel, som overhovedet muligt. Det giver dig mest værdi når du er i huset.
Få lyset med ind i dit nye sommerhus. Store vinduespartier vil hjælpe med at få lyset ind i huset og giver samtidig fornemmelse af, at rummene bliver et med miljøet omkring sommerhuset. Hvis det skal være rigtig godt, bør du kigge efter sommerhuse, hvor lyset følger dagens rytme. Det giver stor glæde lige fra morgenstunden til solnedgang.
Mange sommerhuse bruges i dag hele året rundt. Derfor er det vigtig af huset er godt isoleret og der er lavet nogle energirigtige valg, i løbet af processen. Hvis du er pensionist og påtænker at bruge sommerhuset som din helårsbolig, er dette endnu vigtigere.
Selvom du bruger huset hele året, så skal terrassen bare være i orden. Det er her du forhåbentlig kommer til at bruge rigtig mange gode timer, sammen med venner og familie. Derfor er en terrasse i niveau med huset et minimum. Udnyt gerne sommerhusets glasfacader, som direkte adgange til terrassen og specielt i forbindelse med køkkenet.
Sommerhusets inventar er et helt kapitel for sig, og kræver nok mest af dig som bygherrer. Det er her du skal beslutte farver, kvaliteter og løsningsmodeller. Heldigvis er de fleste byggefirmaer godt gearet til denne proces, og har et velassorteret standard sortiment.
Find det rigtige byggefirma
Når du har lavet fundet ud af hvilket type sommerhus du ønsker, skal du finde et byggefirma der kan bygge huset til dig. Her er der mange muligheder. Det kan være den lokale tømrer, et større veletableret sommerhus byggefirma eller et arkitekthus.
Der er fordele og ulemper ved alle mulighederne. Men et veletableret sommerhus byggefirma har dog nogle unikke fordele:
- Flere hustyper der kan tilpasses individuelt
- Mange års erfaring i byggeri af sommerhuse
- Strømlinet produktion, som sikre kvalitet og pris hænger sammen
- Arkitekttegnet sommerhuse – til typehus’ priser.
- Kort byggetid
Når du har truffet dit valg, er det blot at læne dig tilbage og vente spændt på dit nye og flotte sommerhus.
Be First to Comment