Over de seneste mange år har der været en stor stigning i antallet af online lån. Nye lånebrands skyder op til højre og venstre, men ofte er det de samme virksomheder der står bag.
Eksempelvis står internetbanken Basisbank bag finansiering til langt over 10 lånebrands på markedet. Men de er ikke de eneste. Også 3C RETAIL, som blandt andet står bag L’EASY-brandet, har et par håndfulde lånebrands under sig. Hertil findes der også en del andre lånebrands fra en række større og mindre virksomheder.
De mange lånebrands er dog hele tiden under konstant kritik fra politisk side, og beskyldes for at underminere danskernes privatøkonomi. Et ord som tit giver genlyd i debatten er Luksusfælden. Men hvad skyldes det egentligt, at der er så mange danskere, som ender i økonomisk uføre efter at have taget et lån online?
For at finde et kvalificeret svar på dette, så skal vi først tage et kig på hvad der egentlig karakteriserer lånene:
Sådan karakteriseres online lån
De mange lån på internettet karakteriseres typisk ved at have et lavt lånebeløb og en kort løbetid – i hvert fald når de sammenlignes med banklån.
Et banklån bruges typisk til investering i et hus eller en bil, hvor forbrugslånene typisk bruges til uforudsete udgifter og forbrug. Og med markante forskelle på banklån og online forbrugslån, er det derfor også vigtigt at de behandles forskelligt. Men faktisk er det typisk når forbrugslånene bruges til forbrug at det går galt.
Lad os tage et kig på hvad man bør, og hvad man ikke bør bruge online lån til:
Dette skal online lån bruges til
Helt grundlæggende er der rigtig få grunde til at tage et lån på nettet – men de findes.
Uforudsete udgifter er imidlertid den vigtigste grund til at de online lån har sin berettigelse. Fordi selv om man har lagt et godt budget, så kan der for de fleste pludselig opstå en uforudset udgift. Og har man ikke lige en stor nok “buffer”, eller mulighed for at låne af familie eller venner, ja så kan det rent faktisk være en stor hjælp med et online lån.
Men udover dette så er det faktisk begrænset, hvor mange velargumenterede grunde der kan ligge bag ved at tage et forbrugslån.
Dette skal online lån ikke bruges til
For hvert tidspunkt, hvor et forbrugslån er en god idé, så er der tilnærmelsesvis en lige så stor andel af tidspunkter, hvor det er en rigtig dårlig idé. Det tidspunkt hvor det typisk går galt for folk at låne online, er når pengene bruges på forbrug. Det kan eksempelvis være til køb af:
- Tøj, sko og accessories
- Ferier
- Koncertbilletter
- Gadgets og spil
Hvor lån af penge går galt
For de fleste der har set bare et par afsnit af Luksusfælden er det åbenlyst, at overforbrug er en stor faktor for at det går galt med deltagernes økonomi. Specielt går der ofte kludder i privatøkonomien, når overforbruget tilmed finansieres med lånte penge.
Man kan altså med rimelig sikkerhed sige, at der hvor det går galt med lån af penge på nettet, er når forbrugerne begynder at tage lån til at finansiere forbrug. Fordi tit og ofte kan det faktisk også være med til at skabe en negativ lånecyklus, som får forbrugeren ud i mere og mere gæld.
Tog de danske forbrugere blot et lån i ny og næ til at dække en uforudset udgift, men undgik at bruge lånte penge til forbrug, så ville vi højest sandsynlig ikke høre så meget om de online lån i den politiske debat.
Hvordan kommer man problemet til livs?
Det er for mange åbenlyst at misbruget af online lån opstår gennem forbrug. Men udover stramninger af lovgivningen gøres der ikke meget præventivt for at komme problemet til livs. Eksempelvis bruges der nærmest ingen tid i folkeskolen på at klæde folk på til at kunne overskue deres privatøkonomi. Gjorde man det, ville langt færre nok komme ud i økonomisk uføre.
Be First to Comment