Isolering af dit hjem er aldrig nogen dum investering. Det gavner først og fremmest din pengepung ved, at du skal varme dit hjem mindre op, men dernæst reducerer du også dit CO2 aftryk hvilket vi jo alle går højt op i, så vores børn kan få et bedre liv.
Der findes mange typer af isolering, nogle kan bedre svare sig end andre, men alle typer af isolering gavner dit hjem. I dag vil jeg kigge på facadeisolering, som i bund og grund går ud på, at du isolere selve husets facade, som jo er en af de største, hvis ikke den største, overflade ude på huset.
Først og fremmest – Forklar mig hvad facadeisolering er
Gerne… Lad os først definere, hvad facaden er. Tænk på murene i dit hus. De fleste murstenshuse består af to rækker af mursten, med et lille mellemrum mellem dem. Den yderste af disse murstensrækker udgør de mursten du kan se udenfor. Det kalder vi facaden.
Normalt når vi snakker isolering af væggene, så består det i, at vi fylder hulrummet mellem murstene op med isoleringsmateriale. Det kalder vi hulrumsisolering og det er uhyre effektivt. Når vi snakker facadeisolering er det altså IKKE når vi fylder hulrummet op, men det er derimod isoleringsmateriale som vi sætter fast på facaden. Altså på ydersiden af huset.
Facadeisolering består som regel af store, flotte isoleringsplader som nemt skrues på facaden.
Det siger sig selv, at huset udseende vil ændre sig markant når der bliver skruet plader på husets facade. Du kan ikke længere bare male huset. Ønsker du et andet udseende end isoleringspladerner, så kan du bruge noget specielt puds. Når det er sagt, så er isoleringspladerne bestemt ikke grimme at se på, hvis de vel at mærke bliver sat ordentligt op.
Hvorfor bør jeg facadeisolere?
Det lyder måske ikke særligt lokkende at facade isolere, men der er faktisk nogle rigtig gode fordele ved det.
Først og fremmest sparer du mange penge på opvarmning af huset, da luften udefra ikke nedkøler/opvarmer dit hus i samme grad som før. Du vil opleve en mere konstant temperatur indenfor, der ikke er lige så let påvirkelig fra solens stråler eller vinterens kulde.
Ikke nok med de økonomiske besparelser, så vil facadeisolering oftest også hæve din boligs værdi. Det kræver selvfølgelig at det er monteret ordentligt af en dygtig håndværker, men sidder alle paneler lige og er pæne, så hæver det bestemt boligens værdi. Hvor meget er svært at sige, men det trækker bestemt op. Selvfølgelig trækker det ligeledes ned, hvis du selv har monteret panellerne med store og skæve mellemrum. Arbejdet SKAL være udført flot og korrekt.
Husk også at tjekke din lokalplan for at se, om du skal leve op til visse krav.
Hvad kan bedst svare sig – Hulrumsisolering eller facadeisolering?
Ved hulrumsisolering isolerer du alle hulrummene. Det vil sige, at der stadig er nogle “kuldebroer” som ikke bliver isoleret. Det er f.eks. ved vindueskarme, hvor murstenene ligger på tværs hele vejen igennem og dermed kan du ikke isolere dette område indfra. Med facadeisolering kan du eliminere disse kulebroer.
På den anden side er hulrumsisolering meget nemmere at administrere og det kan ikke ses udefra. Men med hulrumsisolering kan du også risikerer at der kommer fugt/svamp, hvis materialet og håndværket ikke er udført ordentligt og det lægger du ikke mærke til før det er for sent.
Med facadeisolering kan der ikke opstå svamp i væggene.
Selvfølgelig vil du me facadeisolering øge væggenes tykkelse og dermed kommer dine vinduer til at sidde længere “inde” i huset end før. Derfor kan det også anbefales i samme omgang, at skifte alle vinduerne til energirigtige vinduer og så få dem flyttet 5-10cm længere ud, så de flugter med den nye facade.
Hvad der er det rigtige valg for dig, er op til dig selv. Begge løsninger er rigtig gode og fornuftige og vil helt sikkert hjælpe på dit forbrug. Du kan i øvrigt læse mere om de forskellige isoleringsløsninger på 5klik.dk, hvor du også kan indhente 3 tilbud kvit og frit.
Be First to Comment