Grundlæggende info om mure af mursten

Murtykkelser

Mure opmures i tykkelser, som er delelige med halve sten. Murtykkelser benævnes derfor: ½-stensmur, 1-stensmur, l½-stensmur, 2-stensmur osv. En speciel murtykkelse er 3/4-stensmuren, som for det meste kun anvendes til skillerum. Muren opmures af en bredsten, som er 168 mm bred. Højden og længden er som den almindelige mursten. ½- og 3/4-stensmure opmures udelukkende af løbere. ½-stensmuren er efterhånden den eneste murtype, der bruges i byggeriet.

Den bruges til udvendigt murværk (facademur) samt til bagmur og skillevægge. ½-stensmuren kan kombineres med forskellige isoleringsmaterialer og bagmurstyper. 1-stensmuren og de øvrige kraftige murtykkelser anvendes ikke ret meget mere. Tidligere blev de brugt som bærende vægge, bl.a. vægge, der understøtter etagedæk, og vægge i sikringsrum. Inden energikrisen i 1970erne anvendte man i stort omfang kraftige murtykkelser ved etagebyggerier, hvor væggene skulle kunne bære en stor vægt. l dag støber man i stedet eller anvender betonelementer. Som murer er det stadig vigtigt at have kendskab til kraftige murtykkelser, da man i større byer ofte vil støde på dem i forbindelse med renovering af ældre bygninger.

Forbandtlære

Forbandtet i facademurværk spiller en væsentlig rolle for murværkets udseende og giver murfladen struktur og karakter. Hvilket forbandt man vælger til en mur, er en smagssag. Der er ikke nogen væsentlig forskel på forbandter i forhold til styrke og stabilitet. Når man arbejder med forbandt er det vigtigt at huske følgende:

  • At lejefuger (de vandrette fuger) skal være gennemgående i hele murens tykkelse.
  • At lejefuger skal være vinkelrette på det tryk/den vægt, der kommer ovenfra.
  • At studsfuger (de lodrette fuger) ikke må stå lige over hinanden.
  • At studsfuger, hvor det kan lade sig gøre, skal gå retlinet igennem hele murens tykkelse, da det giver den mest stabile konstruktion. Den form for forbandt kaldes skærende forbandt.
  • At krydskopper skal anbringes så tæt på hjørnestenen som muligt. Krydskopper anvendes i krydsforbandt i hvert andet løberskifte, så forbandtet krydser med 14-stens overlæg.

Lodrette mure afslutninger

Dette afsnit handler om lodrette afslutninger (false). I stedet for “lodrette afslutninger” bruger murere ofte betegnelsen “hjørne- og falsafslutninger”. Lodrette afslutninger findes der, hvor en mur afsluttes – typisk ved husets hovedhjørner og ved åbninger til vinduer og døre. Lodrette afslutninger kan mures som 3/4-stensafslutninger eller som 1-stensafslutninger. I en 3/4-stensafslutning er den yderste sten mod falsen i løberskiftet en 3/4-sten. I en 1-stensafslutning er den yderste sten mod falsen en 1-sten eller en ½ sten, da der indgår 1/4-sten i en 1-stensafslutning. I et hjørne eller en fals må man aldrig imure mursten, der er mindre end en halv sten i bredden, fordi sådanne mursten svækker murværket. Denne regel kan muligvis betyde, at man er nødt til at foretage ændringer ved forbandtet ud mod falsen, så ingen studsfuger kommer nærmere end en halv mursten målt fra hjørnet.

3/4-stensafslutning

3/4-stens afslutning anvendes, hvor murens begrænsning skal gå gennem en studsfuge i kopskiftet. Der må aldrig forekomme petringer (1/4- sten) i 3/4-stensafslutninger.

Løberskifterne afsluttes ved murfalsen med 3/4-stensløber som hjørnesten. Er murtykkelsen større end 1 sten, udfyldes mellemrummet mellem hjørnestenene med det nødvendige antal 3/4-sten, som skal vise kop ud mod falsen. Lige så mange 3/4-sten, som muren er halve sten tyk. Afslutningen i kopskiftet fylder altid 1/4 sten mere end i løberskiftet. Når muren er 1/1 sten tyk, afsluttes kopskifterne med en hel kop som hjørnesten. I tykkere mure lægges 2 stk. 3/4-stenskopper i både formur og bagmur. Er muren tykkere end 1 1/2-sten, udfyldes med hele sten mellem disse. De hele sten skal så vidt muligt vise løber ud mod falsen.

Hjørneafslutninger

Når to mure støder sammen i et hjørne, kaldes hjørnet (alt efter den vinkel, murene danner med hinanden): retvinklet, stumpvinklet eller spidsvinklet. Stumpvinklede og spidsvinklede hjørner kaldes også smighjørner.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *