Batterier er noget vi alle bruger i vores elektriske apparater. Der er dem som er i fx iphone, vi ikke selv kan skifte og så dem vi selv kan skifte.
Dem vi selv kan skifte fås i mange størrelser. Der er de klassiske walkmanbatterier, 9voltsbatterier og over til høreapparatsbatterierne, som også kaldes knapbatterier. De teknikglade bør med fordel investere i en dockingstation, hvor de kan lade op igen – selvfølgelig kun på batterier som er genopladelige.
Batterier der ikke skal skiftes indgår også en række andre apparater, fx en computer. Der bruges det som reserve, hvis elnettet ryger.
Batterier der drives med kontinuerlig opladning, fx en dynamo eller induktion er og så vundet frem det sidste år. Især blandt cykellygter og pandelygter.
LED pæren’s ultra lave energiforbrug har også gjort at batteriet har fundet vej som energikilde til lys. Ellers har det været for besværligt da batteriet skulle skiftes for ofte.
Batterier og sundhed
Batterier indeholder giftstoffer som ikke bør indtages af mennesker. Hvis du har pillet ved batterier, så bør du vaske fingre og undgå at pille dig i øjne, ører, næse osv.
Særlig problematisk er gamle batterier som er blevet utætte fordi du har efterladt dem i apparatet. Denne læk, som sker før på batterier af dårlig kvalitet, er ekstremt giftig og kan ødelægge afledningen af strøm til dit elektriske apparat.
Batterier og miljø
Batterier bør afleveres i affaldsbøtter beregnet til batterier. De findes i mange supermarkeder og mange arbejdspladser har også en spand til formålet. Hvis du vil have en mere energivenlig omgang med batterier, så er de genanvendelige batterier dem som er mindst miljøbelastende. En god ide er er at købe en strømmåler til batterier. De passer typisk til alle batterier og kan nemt afsløre, hvis fx kun 1 af 4 batterier i en fjernstyret bil er helt fladt.
Batterier i biler
Bilbatterier er langt mere kraftfulde end normale batterier. De er naturligvis også større og kan samtidig oplades via bilens benzinkraft. Der benyttes batteriet primært til at starte bilen. Når batterier opvarmes eller nedkøles så svækkes batteriets performance. Det er blandt andet derfor man ser at bilen kan få startproblemer når vinterfrosten sætter ind.
Batterityper
Når vi snakker om husholdningsbatterier er alkaline batterier de mest almindelige. Det er dem du kender fra Duracel reklamerne eller ved kassen i Ikea eller BR.
Der findes også Brunstens batterier, som dog er sjældne i Danmark og som benytter forudindsat i diverse tekniske installationer.
Lithiumbatterierne derimod dem som følger med din bærbar eller andre apperater, der trækker et større forbrug.
Sidst findes der Zinkbatterier, som er de dårligste batterier. De har en meget kort levetid.
Sidst findes de genopladelige batterier, som laves på Nikkel, Cadmium, metalhydrid eller NiMH.
Du kan foretage storkøb af batterier mange steder i byen og på den måde spare mange penge. Allerede ved at købe 10 stks. sparer du nemt 30-40% når der er tilbud.
Value 4 money
Bemærk at Duracell har den længste levetid, men samtidig er dyrere end andre mærker som fx Varta. Du bør derfor overveje om den længere levetid er det værd for dig. Du findes typisk mest værdi i at købe batterierne i mellemklassen, men det afhænger igen tilbud og mængderabatter.
I gamle dage var mobilbatterier noget du kunne udskifte. Det er det ikke længere for mange af os. Det har rejst en debat om ladeteknik. Skader det batteriet med klatladning? Det korte svar er nej. Det moderne batterier langt mere robust end datidens batterier. Du kan med fordel sætte din mobil på fly-mode, idet at den lader hurtigere når netværkene ikke trækker sin del af strømmen.
Håber at denne højspændte artikel kan sætte strøm til din batteriindkøb, så du ikke aflader næste gang gang dine elektriske apparater løber tør for energi.
Be First to Comment