Inden du installerer gulvvarme

Går du og overvejer at få lavet gulvvarme i et rum, eller måske hele huset, så læs med her. Der er nogle ting der er gode at have styr på. Det vil jeg komme lidt nærmere ind på i dette kapitel. 

Inden man bare kaster sig hovedløst ud i drømmen om at få gulvvarme i hjemmet skal du sikre dig at huset er isoleret tilstrækkeligt. Er det ikke det vil det ende med at blive en dyr affære for dig. Derfor anbefales det altid at man kigger på om huset er isoleret korrekt. Førhen havde man ikke de samme krav til isolering af hjemmet, som man har i dag. Specielt huse for 1960 var ikke særlig godt isolering. Det vil betyde at en stor del af varmen vil sive ud inden man når at få glæde af den. Det vil resultere i at du slet ikke får den samme glæde af gulvvarmen, som er meninger og så vil det tage tungt på den varmeregning. 

Få styr på om huset er isoleret tilstrækkeligt

Er boligen du bor i fra før 1960 skal du med stor sandsynlighed have udført en efterisolering. Der er flere ting der skal være i orden. Førhen isolerede man ikke gulvet som man gør i dag, det betyder at meget af varmen vil gå tabt, inden man får glæde af den. Derfor er det nødvendigt at få det bragt i orden. Det betyder også meget om væggene og loftet er isolering korrekt. Vinduer skal være med termoruder og listerne skal være helt tætte, det samme med de udendørs døre. Førhen isolerede man kun 100 mm på loftet. Loftisolering falder sammen med tiden, Det vil sige at man reelt kun har 50 mm på loftet måske. Det vil også give afkald på meget af varmen, form for hvis du har 250 mm på loftet. Har dit hus hulmure kan man få lavet en hulmursisolering. Det er en god investering i huset, der helt sikkert vil tjene sig selv hjem igen med årene. Hvis der ikke er husmure få en indvendig isolering af huset eller en facadeisolering. Det kan godt lyde som en stor mundfuld at man skal til at efterisolerer både i gulv, på loft og i væggene “bare for at få gulvvarme” men sandheden er at det ikke er noget man skal have lavet blot for at få den store glæde af gulvvarme. Det ville være ændringer af boligen der er fornuftige uanset om man skal have installeret gulvvarme

Regler for gulvvarme

Fælles for el og vandbaseret gulvvarme er at temperaturen i overfladen skal tilpasses til den type gulvbelægning skal skal have lagt efterfølgende. Mange gulvbelægninger kan ikke tåle en en overfladetemperatur på over 25-27 grader. Skal det være varmere end dette er det kun et klinkegulv der kan klare varmen på sigt. Dette betyder at fremløbstemperaturen må begrænses til 30-40 grader. For at være helt sikker på at temperaturen ikke bliver for høj bør du forsyne gulvvarmesystemet med en temperaturføler og en begrænser. For dårligt isolerede huse med begrænsning, kan dette betyde at der må etableret en supplerende varmekilde til hjemmet, da huset ikke kan opvarmes med gulvvarme alene. Der er dog stadig den mulighed at du kan få efterisoleret boligen.

Bygningsreglementets regler

Da gulvvarme betragtes som en bygningskomponent, er der nogle bestemte regler det skal overholdes ved installationen. Du skal være opmærksom på at disse isolerings regler også er gældende ved installation af gulvvarme i eksisterende bygninger, altså ved renovering. Det kan godt give lidt udfordringer når der skal indbygges gulvvarme på et gammelt terrændæk, hvor det er nødvendigt at fjerne det øverste klaplaget, for at kunne isolere efter de nyere krav til isoleringen.

Der står mere omkring kravene til isoleringen inde på www.bygningsreglementet.dk. Der kan du finde en oversigt over de forskellige isoleringsmaterialer og tykkelserne de skal lægges i, for at overholde gældende krav.
Inde på sider som voresbibliotek.dk eller foreningen-kulturnet.dk bliver der jævnligt udgivet nyheder og artikler omkring alt fra håndværker guides til viden omkring medicin mm.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *