Vi kender den alle, den traditionsrige julesweater. Bare man tænker på den, kan man næsten høre pejsen gnistre og mærke den varme kop kakao i hånden.
Alle har en mening om den, er den cool eller er den bare kikset. Men hvor kommer den fra og hvordan startede det hele?
Sweateren i sig selv er et stykke tøj, som er blevet båret af mennesker i kolde egne i årtusinder. Der er mange steder i verden, hvor der er stolte gamle traditioner for strik. Tænk bare på de smukke mønstre fra Færøerne, Shetlandsøerne og Norge. Her ved vi, at detaljerne i mønstrene hører til bestemte egne eller bestemte slægter. Sweateren har ikke bare været en varm og praktisk beklædning, men også en fortælling om slægten, egnen og svundne tider.
Julesweateren har efterhånden lavet sin egen gren på sweaterens familietræ.
Den dukkede op første gang i USA i 1930’erne, hvor landets befolkning led under en stor økonomisk depression. Det er selvfølgelig indvandrerne fra de britiske og nordiske lande, som har taget strikketraditionen med til USA.
Under økonomiske kriser, ses det ofte, at man laver et skift i sine traditioner. Når der ikke længere er stormende økonomisk fremgang, må man finde andre ting at glædes over. I denne sammenhæng har det været, at genoptage håndens arbejde og finde stoltheden over traditionsrige færdigeheder igen.
Vi kan levende forestille os, de amerikanske kvinder, strikke de første muntre sweaters for at fejre julens komme og skabe en hyggelig stemning i en svær tid.
Siden da dukkede julesweateren op på film og underholdning. I 1950’ernes USA bar de første store Hollywood stjerner julesweaters, det smittede kraftigt af på publikum og julesweateren blev snart en tradition, som var udbredt til hele det store land.
Julesweateren forsvandt igen for en tid; men blev i høj grad genopdaget i 1980’erne, hvor vi alle kan huske, at enhver julefilm, med respekt for det gode humør, indeholdt skuespillere med store julesweaters i prangende mønstre og sjove figurer. Igen havde det en afsmittende virkning på publikum og julesweateren havde endnu engang sin faste plads rundt om julebordet i de amerikanske familier. Store som små var alle iført den hyggelige beklædning.
Selv på musikscenen blev julesweateren moderne. Hvem husker ikke, hvordan bandet Wham – iført julesweaters, fik alle pige og drenge hjerter til at slå lidt hurtigere.
Siden 1970’erne har den for alvor vundet indpas på det nordiske og hermed danske marked. Op gennem 80’erne blev det almindelig udbredt med julekort, hvor familiens yngste poserede i dette års julesweater. Endda julekort, hvor hele familien poserede i matchende sweaters.
Senere havde det en kort tilbagegang, for nu igen, at vinde frem.
I løbet af de sidste ti år, har danskerne igen taget julesweateren til sig, nogle gange bæres den med et glimt i øjet, andre gange, er det mere for den hjertevarme hygges skyld.
Nu er mulighederne for fremstilling af sweaters også udvidet, så man ikke længere skal stå i tante Annas kradsende hjemmestrikkede sweater og smile sødt til fotografen; nu kan man vælge frit og valget er både af sweater og af lejligheden til at bære den.
Den oprindelig ide bag julesweatrene var et retro-tema, som skulle minde om noget bedstemor kunne have strikket. I de sidste år har tingene forandret sig, og nu bliver sweaters mere bizarre og banale. Nu er det 3D sweaters og julesweaters med lys og lyd og sweaters med ægte julepynt. Kun fantasien sætter grænser!
Du kan vælge den moderigtige nordiske julesweater, som kan bæres hele vinteren, fordi snefnug mønster eller en diskret hjort ikke signalerer selve højtiden så kraftigt, men mere hele sæsonen. Du kan også vælge den sjove, som sender en hilsen til dengang julekort var på sit højeste. Eller hvis du går ind i det med hele dit humoristiske julehjerte, så kan du nu også vælge en som kan lyse, blinke og spille den bedste stemning frem – det sikre valg, for den lune gæst til julefrokosten!
Be First to Comment