Måske har du hørt om matcha før, måske ikke. En ting er sikkert: den har taget Vesten med storm, og med god grund. Matcha har et utal af sundhedsmæssige fordele og kan derfor betegne sig som et ”superfood”. Om du tror på dem eller ej, så er der videnskabelig belæg for matchaens sundhedsmæssige fordele.
Hvorfor er matcha sundt og hvad er matcha? Matcha er sundt af flere grunde. Herunder vil vi forklare fire af de største sundhedsmæssige fordele:
- Fitness
Matchapulver er et fantastisk kosttilskud til fitnessudøvere. Takket være dens energigivende, fedtforbrændende og antiinflammatoriske egenskaber, kan man nemt erstatte energidrinken eller proteinpulveret med matcha. Undersøgelser viser, at regelmæssig indtagelse af matcha øger kroppens evne til at forbrænde kalorier og samtidig forbedrer stofskiftet.
- Balance i hverdagen
Matcha indeholder også koffein ligesom kaffe, men der er dog en kæmpe forskel på de to. Fordelen ved matcha ift. kaffe er, at matcha ikke indeholder ligeså meget koffein som kaffe. En kop matchate indeholder halvt så meget koffein som en kop kaffe. Derfor undgår man de negative effekter ved kaffe når man drikker flere kopper. Endvidere indeholder matchapulver L-theanine, som er en aminosyre, der har en beroligende virkning og hjælper dig med at forblive balanceret. Dette er bl.a. en af grundene hvorfor matcha er en så god kaffeerstatning – specielt for gravide og studerende som har tunge læsesessioner.
- Rig på antioxidanter
Endnu en af de store sundhedsmæssige fordele ved matcha er, at det er fyldt med vigtige antioxidanter. Disse antioxidanter er med til at bremse alderdomsprocessen og hjælper med at afværge kroniske sygdomme. Grunden til dette er, at matcha indeholder eksponentielt flere antioxidanter sammenlignet med mange andre superfoods såsom gojibær, acaibær eller blåbær.
- Energi
Som nævn før, så indeholder matchapulver koffein. Modsat kaffe så får man længerevarende energi ved matcha end man gør ved kaffe. Hvis du drikker en kop matchate, får man en lang og stabil strøm af energi uden det drastiske fald i energiniveauet, som man får ved kaffe. Kickstart din morgen med sund, lækker, frisk, varm kop matchate eller indtag det om eftermiddagen hvis dagen har været lang og udmattende. Matcha vil med garanti hjælpe dig med at holde fokus og få det meste ud af din dag.
Superte fra Japan
Men denne dyrebare kvalitetspulver er ikke nem at hverken plante eller høste. Matchahøstens proces er meget nøje kalkuleret. Matcha er ideelt set produceret i Ujiregionen, Japan. De fleste tekendere anser Uji for, at være det ultamative sted at producere matcha. For at få det bedst mulige resultat, er matchalandmændene afhængige af en fast tidsplan for at sikre det bedst mulige resultat. Matcha kan høstes flere gange i løbet af et år, men den bedste matcha bliver håndplukket og kun en gang om året. Afhængigt af den ønskede kvalitet kan man høste matcha flere gange om året.
Matcha bliver høstet på en meget specielt måde ift. andre høste. Den første høst, omkring 15. maj, starter fra toppen af planten ved, at man håndplukker de mest friske, grønneste og yngste teblade. Dette gør man fordi, at her findes alle de vigtige mineraler, antioxidanter og vitaminer. Grunden til dette er, at inden man håndplukker bladene bliver de skygget et par uger inden for, at snyde plantet til at tro solen svinder. Derfor dirigerer planten alt sin energi til toppen af planten til de øverste blade, i håb om at fange lidt sollys. Denne første høst producerer altid den ceremonielle matcha – den bedste og fineste matchaklasse der er.
Fra premium til kulinarisk
Efter den yngste te (øverste blade) er høstet, foregår den anden høst 40-45 dage senere, og her vælger landmændene det næste “lag” af blade, som bruges til produktion af den traditionelle matchaklasse. Denne matchaklasse er næstbest og anses også til at være af meget høj kvalitet. Nogle landmænd har endda en tredje eller endda en fjerde høst, som de har om efteråret, hvor det sidste af matchenplanten bliver plukket, som producerer den kulinariske matchaklasse – den laveste kvalitet.
Be First to Comment