Krav til og valg af midler til rengøring
Alle rengøring midler sammensættes af en række kemiske stoffer. Det er derfor vigtigt at vælge midler med komponenter til rengøring, der ikke er unødvendigt belastende for mennesker og miljø. De skal på den anden side også kunne gøre rent. På deklarationer skal der være oplysninger som er umiddelbart lette at forstå. Fabrikanter og importører af rengøringsmidler udarbejder nogle særdeles informative datablade på deres produkter til det professionelle marked, hvilket giver en god afsmitning til det almindelige forbruger marked.
Miljøstyrelsen og Forbrugerinformation arbejder på at udbrede kendskabet til rengøringsmidlerne til privat brug. Overvej hvilke rengøring midler der er nødvendige. De skal selvfølgelig kunne gøre rent, men brug aldrig skrappere midler end nødvendigt. l den professionelle rengøring har man en god regel, der siger, at man skal erstatte et middel med et mindre farligt, hvis det er muligt. I almen tale kaldes denne regel substitutionsreglen.
Den regel kan også bruges af private. I nogle tilfælde kan man klare rengøringen uden rengøringsmiddel. Mikrofberklude kan f.eks. erstatte rengøringsmidler ved inventarrengøring og nogle gange er en fugtig aftørring i rent vand tilstrækkelig. Rengøringsmidler er dog nødvendige for at fjerne egentligt snavs eller for at lægge en beskyttende hinde eller film på en overflade.
Find derfor ud af, hvad der præcis er brug for:
- Hvilke overflader skal rengøres?
- Hvilken slags snavs skal fjernes?
- Ønskes der en pleje film?
Til den almindelige og grundige rengøring kan man som regel klare sig med:
- Et opvaskemiddel
- Et universal rengøringsmiddel
- Et kalkfjernende middel
Har man overflader, der skal have en pleje film, skal man have et vaskeplejemiddel eller en olie.
Generelt ved valg og brug af rengøringsmidler:
- Vælg det middel, der passer til det, der skal gøres rent og følg anvisningen.
- Doser midlet afhængig af materiale, snavs og vandets hårdhed.
- Bland ikke mere rengøringsvand end nødvendigt.
- Det er forbavsende, hvor lidt rengøringsvand man faktisk behøver.
- Vælg miljømærkede midler.
Ved valg af rengøringsmidler kan følgende overvejelser og krav være nyttige:
- Hvad er midlet egnet til?
- Hvad indeholder det?
- Hvordan skal det bruges?
- Hvad kan det ikke bruges til?
- Er der nogen risiko ved at bruge midlet?
- Hvor man kan hente råd og vejledning, hvis der opstår problemer?
- Er midlet tydeligt deklareret?
- Er det nemt at håndtere, altså let at dosere og let at blande med vand?
- Har midlet en begrænset holdbarhed?
- Er emballagen let at holde om og hælde af?
- Har midlerne en sammensætning, der ikke er skadelig for miljøet?
Indhold i rengørings- og vaskemidler
Indholdet i rengøringsmidler er stærkt varierende, men de vil stort set alle indeholde en vaskeaktiv del, som kan “omslutte” snavset og holde det svævende i rengøringsvandet, Det betyder, at snavset kan skylles væk med det snavsede vand uden at genudfælde på overfladen. Naturlige sæber og synletískjremsfillede sæber har denne egenskab. De naturlige sæber, som sæbespåner og brun sæbe, kan gøre rent, men de vil sammen med vandets kalk danne kalksæber, som efterlader en grålig hvid film. Denne film kan bruges til at fylde visse overflader op og give et beskyttende lag f.eks. på ubehandlet træ eller linoleum. Naturlige sæber hører under gruppen af vaskeplejemidler netop, fordi de efterlader denne film. På blanke overflader, som f.eks. en lakeret flade, en plastflade, keramiske fliser, porcelæn eller glas, vil filmen se kedelig ud, da den lægger et fedtet slør på overfladen.
Sløret kan kun fjernes ved en efterskylning med vand, og det kan være nødvendigt at tilsætte eddike eller anden svag syre, som f.eks. citronsyre, til skyllevandet De syntetiske sæber danner ingen kalkfilm eller tørrer i det mindste klart op. De er derfor egnede til alle hårde, blanke eller halvblanke overflader, som lakerede, malede, glaserede og keramiske flader, glas- og plastoverflader. På deklarationen på rengøringsmidlets etiket, skal man kunne se, hvilket rengøringsaktivt stof midlet indeholder. Et godt rengøringsmiddel indeholder flere komponenter. Husk også at din have skal “rengøres”.
For at fremme rengøringseffekten kan man pH-regulere midlet. Med en pH-værdi på 7 har man et neutralt middel. Med en højere pH-værdi øger man rengøringsmidlets fedtopløsende egenskaber. Ved en lavere pH-værdi øges midlets evne til at opløse kalkbelægninger og fremkommer ved tilsætning af syrer, hvorfor midlerne kaldes sure. Meget høje eller meget lave pH-værdier oger rengøringseffekten, men kan være belastende for materialerne og er aggressive på den menneskelige hud.
Be First to Comment