Lufttørring og stabling af træ
Fugtighedsindholdet i nyfældet træ varierer fra 30 til over 150 %, de laveste værdier gælder for kærnen i nåletræ, mellemværdien for løvtræ og de højeste for splinten i nåletræ. Fugtigheden afhænger også af voksestedet og årstiden, træet fældes på. Ved tørringen afgives det frie vand forholdsvis let. Efter at fibermætningspunktet er passeret, går fugtighedsafgivelsen væsentligt langsommere. Stables opskåret træ til lufttørring, varierer tørretiden stærkt med årstiden, dimensionen og stedet, hvor udstablingen finder sted, hvorfor det er vanskeligt at angive bestemte tørretider. De bedste tørremåneder her i landet er april, maj og juni, og i denne tid vil man kunne tørre 1” nåletræ fra grøn ned til lufttør tilstand 16-25 % på 6-8 uger og 1” bøgeemner på 8-12 uger. Med stigende tykkelse forøges tørretiden.
I efterårs- og vintermånederne er tørretiderne væsentligt længere, idet temperaturen er lavere, og den relative fugtighed højere. I denne forbindelse skal nævnes, at Dansk Skovforenings Tømmerudvalg angiver, at dansk tømmer med op til 28 % fugtighed må betegnes som vellagret. (Tilbud Dansk Skovforenings Tidsskrift, bind XXI 1936). Ved udstabling af træ til lufttørring er det af stor betydning at vælge en åben, fri plads, således at man får en stadig gennemstrømning af luft. Ligger pladsen lavt eller indesluttet, vil den fugtige luft have svært ved at komme væk. Tørringen vil foregå betydeligt langsommere, ligesom der er fare for svampeangreb. Af samme grund må jordbunden være tør og fri for ukrudt. En forudsætning for at opnå en rimelig tørretid er naturligvis, at træet stables rigtigt.
Korrekt stabling af fældet træ
Mellem de enkelte emner skal der være en afstand på 3/4- 1 1/2″, afhængig af trætykkelsen, og man benytter oftest selve emnerne til mellemlag og bindere. Der skal være god afstand imellem de enkelte rækker, og der bør være enkelte tværgange til at skabe cirkulation. Afstanden fra jorden op til den underste række skal være mindst 10 cm. Ved at gå op til 40-50 cm kan man opnå, at de underste stave, der er bagefter i tørringen, lettere følger med de øvrige. Binderne lægges ud over enderne for at beskytte dem mod for hurtig tilbud udtørring. Har alle emnerne nøjagtig samme længde, kan man også stable stavene med enderne imod hinanden.
Drejer det sig om finere træsorter eller tilbud træ, der skal stå ude længere tid, stables det ofte i en åben lade eller under skur for at beskytte det mod sol og regn. Træ, der er tilbøjeligt til at revne på overfladen, kan også beskyttes mod solen ved afdækning med granris eller halmmåtter. På de flader, hvor emnerne berører hinanden, fremtræder ofte mærker, der dog som regel forsvinder ved den senere bearbejdning. I nogle tilfælde kan disse stablemærker dog trænge længere ind i træet og gøre det uanvendeligt til det ønskede tilbud formål. Stablemærker af den sidste art fremkommer under ugunstige vejrforhold eller dårlige tørreforhold. Dette kan imødegås ved anvendelse af tørre strøer eller imprægnering af strøerne.
Lagring af træ og træets passende fugtighed
Det har tidligere været nævnt, at træet, før det bliver tørret, er modtageligt for svampeangreb og misfarvning. Denne risiko er særlig stor i de varme og fugtige måneder. Man må derfor sørge for, at træet i denne tid hurtigst muligt bliver stablet ud til lufttørring. Efter tørringen af træet skal det opbevares under tilbud forhold, der svarer til den ønskede træfugtighed. Lufttørt træ skal overdækkes eller pakkes sammen i lader, således at det er beskyttet i mod regn og stærk solskin. Det ovntørrede træ må opbevares i lukkede lagre med mulighed for regulering af temperaturen og relativ luftfugtighed efter behov.
Opvarmningssystemet bør samtidig tjene som ventilationsarrangement, således at man tilnærmelsesvis har den samme temperatur og fugtighed i hele lokalet. Skal det tørrede træ videreforarbejdes, er et opvarmet mellemlager af stor betydning. Der her kan finde en udligning sted af mindre differencer i træfugtigheden. Lokalerne for den videre forarbejdning bør ligeledes være opvarmede, således at træet ikke optager fugtighed. Kan tilbud fabrikslokalerne ikke opvarmes tilstrækkeligt, må der tages hensyn hertil med tørringen. Træet vil efter erfaring tørres så langt ned, at det holder den rigtige slutfugtighed, når det forlader virksomheden.
Fugtigheden i træet vil svinge
Som retningslinie for, hvilket fugtighedsindhold træet skal have til de forskellige formål, kan, efter Kollmann, angives følgende tal: De her anførte tal passer også godt til danske forhold. Vellagret bygningstømmer kan dog i vort klima have op til 28% fugtighed (se afsnittet om lufttørring). Betegnelsen skovtørt anvendes herhjemme hovedsagelig for brænde, der har et fugtighedsindhold på 20- 35 % i forhold til tørvægten. Som det fremgår af ovenstående, skal hovedparten af det træ, der anvendes i byggeindustrien, kunstig tørres. Fugtigheden i træet vil naturligvis svinge med årstiden såvel udendørs som indendørs, når luftens temperaturer og fugtighed ændrer sig. Træet vil som følge heraf altid arbejde lidt. Tørrer man imidlertid sit træ, afhængig af forholdene, ned til de her opstillede fugtighedsgrader, vil man få mindst mulig udvidelse og svind og herigennem opnå den største tilfredshed med materialet.
Mange tak 🙂 God weekend til dig også
Hej.
Jeg har nogle sikta planker med en tykkelse på 6 cm og ca 60 cm bredde liggende i et skur. De er blevet opskåret for 30 dage siden og stammen har lagt 5 måneder. De skal bruges indvendig. Fugtigheden ligger mellem 20-28%. De er opklodset og ligger på gulvet i et isoleret rum.
Kan jeg gøre noget bedre? Tørre tid?
De skal gerne være mellem 10-15% inden jeg begynder at bearbejde dem